11.02.2012 –– architektura –– Zuzana Rybářová

Kodaňský pavilon pro děti dostal nový kabát od studia MLRP. Má podobu domu se sedlovou střechou, jehož boční strana je ukončena štítem se zprohýbanými zrcadly. Zrcadla vyvolávají pocit nekonečnosti prostoru a zároveň odráží dětem pokroucenou hravou skutečnost. Zprohýbané zrcadlové bloky po stranách mateřské školy tvoří další hravé prvky fasády.

Budova nového krytého hřiště s odpočívárnou a třídami mateřské školy je první ze tří projektů studia MLRP, které vyvinula společně s městem Kodaň v řízení spojeném s rekonstrukcí a modernizací parku. Další dva projekty zahrnují nové lávky přes jezero v Kodani a výstavbu nové budovy na dopravním hřišti. Most by měl být dokončen v nejbližších dnech a dopravní hřiště na podzim roku 2012.

Už nový dům pro děti, který dostal název Mirror House neboli Zrcadlový dům uchvátil celý svět. Objekt dostal od MLRP minimalistické klasické tvary. Dřevěná fasáda totiž pečlivě maskuje okna i dveře, díky čemuž se může stát neviditelným a v podstatě i nedobytným. Okenice jsou tak přes noc zavřené a zahalují tak stavbu tajemstvím. Za to ji však oživují zrcadlové panely různého sklonu či vyboulení, jež doslova vyzývají k interakci a hře přesně tak jak to známe ze zrcadlových bludišť. Zrcadly byl vytvořen i sympatický přechod mezi samotnou stavbou a okolní krajinou.

S pomocí několika mála zdrojů, se podařilo architektům přeměnit existující, fádní a anonymní stavbu v novou unikátní funkční podobu interaktivního hřiště. Celkem vytvořili 140 metrů čtverečních pro děti což se počítá dvojnásob. V interiéru najdeme z poloviny velkou variabilní místnost s umyvadly, dvě menší, toalety a úschovnu přístupnou zvenčí. Výstavba stála v přepočtu necelých osm milionů korun.

MLRP se zabývá širokou škálu projektů, které se liší jak v rozsahu, funkce a typu konceptu. Jejich výchozím bodem pro každý projekt je touha zkoumat předpoklady. Věří, že podstaty každé zakázky dosáhnou pokud důkladně analyzují každou z částí. V tomto procesu je pro ně klíčový i úzký dialog s klientem, i zvědavost, aby našli přesně to řešení, které přesvědčivě mění funkční požadavky na inspirativní prostor.

Čtěte všechny články na téma školaKodaň

Foto a zdroj: MLRP