22.07.2012 –– architektura –– Ondřej Krynek

Na jihozápadě Nizozemska u města Utrecht rozřezali ve vesničce Diefdijk jeden ze starých válečných betonových bunkrů a zakomponovali do něj stezku na přiléhající molo. Architekti ze studia Rietveld Landscape vytvořili ikonický Bunker 599, který mohou obdivovat tisíce řidičů z nedaleké dálnice A2.

Od roku 1815 do roku 1940 vznikla v Nizozemsku nová linie 700 betonových bunkrů, které měly sloužit k obraně země a především měst Muiden, Utrecht, Vreeswijk a Gorinchem. Po skončení druhé světové války přestaly být bunkry obhospodařovávány a začaly chátrat. Většina z nich však nadále stojí a díky kvalitní železobetonové konstrukci zde budou stát jako opuštění strážci ještě desítky let.

Jenže v rámci urbanistických změn v okolí města Utrech vzniklo několik pěších a cyklistických stezek, které vedou i okolo vesničky Diefdijk. Zde se podařilo amsterdamskému architektonickému studiu Rietveld Landscape zpřístupnit jeden z vysloužilých bunkrů velmi netradičním způsobem. Pomocí velkých strojů byl rozřezán tak, aby po odstranění kusů betonu jeřábem vznikl uprostřed průchod o šířce asi jeden a půl metru.

Proříznutý bunkr byl vybaven dřevěným chodníčkem, jenž byl na jedné straně napojen na dlouhé nově zbudované molo a na druhé straně na schody v mírném svahu, vedoucí k bunkru z dříve vybudované sítě stezek. Při otevření nové části stezky a bunkru bylo přítomno několik set lidí včetně vojáků s historickými vozy.

DesignVid.cz nabízí video Bunker 599 má uprostřed stezku vedoucí na molo

Čtěte všechny články na téma Nizozemsko

Foto a zdroj: Rietveld Landscape