02.10.2008 –– architektura –– Pavel Dvořák

Zlínská rodačka Eva Jiřičná se vrací ve velkém stylu. Univerzita Tomáše Bati otevřela první ze dvou vedle sebe situovaných budov s elipsovým půdorysem, Univerzitní centrum s multimediální knihovou a sídlem rektorátu, kterou s velkým respektem a citem navrhla právě architekta Jiřičná. Na výstavbu severně ležícího Kongresového centra hledá radnice peníze v Evropské unii.

„Já jen doufám, že ta budova nebude křičet a říkat ‚Já jsem nová‘, ale že si podá ruku se starou zlínskou zástavbou,“ říká autorka projektu žijící ve Velké Británii, což se jí i přes kontrastní tvar především díky použití nekřiklavých venkovních materiálů podařilo. Zato uvnitř budova svítí čistým moderním designem – je to důstojné a velmi moderní prostředí jak pro studenty, tak pro pedagogy.

Budovu za 379 milionů korun z velké části zainvestovalo ministerstvo školství. Pro studenty tak vznikla přátelská a snadno dostupná moderní knihovna s 500 místy, ufonská prosklená kavárna, velké atrium se stromy a krásný výhled ze střechy budovy. Rychle se rozvíjející a rozrůstající univerzita takovéto zázemí nutně potřebovala. Od roku 2000, kdy školu navštěvovalo 2000 studentů, jich je letos přibližně 11500.

Druhá, těsně sousedící budova lasturu připomínající Kongresové centrum, bude sloužit především jako nové sídlo pro zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů. Obě budovy stojí na místě původních Masarykových škol z předválečné doby. Architektka Jiřičná se otevřeně hlásí k původní, především dispoziční inspiraci právě v těchto budovách.

„Měly naprosto neobyčejný koncept takzvaného ypsilonu, který se v urbanistickém komplexu neobjevil v žádném městě mezi dvěma světovými válkami. Tyto budovy byly jen chodba a učebny po obou stranách. Kongresové i Univerzitní centrum jsou budovy jaksi tlustší, ale rozhodně koncept ypsilonu zachovávají,“ řekla architektka.

Specialitou stavby jsou VIP podzemní garážová místa oddělená od ostatních padacím mostem. Budovu teď čeká zatěžkávací zkouška, která započne se začátkem zimního semestru.

Foto: Ivan Němec
Vizualizace a zdroj: AI Design