13.05.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Přímo u brutalistické betonové budovy britského Národního divadla v Londýně vyrostla velmi nezvyklá malá scéna. Jmenuje se The Shed a jedná se o objekt tvaru kvádru se čtyřmi komíny a výraznou červenou fasádou. Architekti z Haworth Tompkins vybavili dočasnou posluchárnu se 225 sedadly přírodní ventilací a celou ji pojali jako jednu velkou show.

Je běžné, že divadla na léto zavírají své brány a uchylují se k venkovním letním scénám nejčastěji pod širým nebem. V Londýně si však postavili přímo u Národního divadla v Londýně malou scénu na jeden celý rok nazvanou The Shed. Dočasně zastoupit má po dobu rekonstrukce uzavřené Cottesloe Theatre spadající taktéž pod národní National Theatre.

The Shed postavený jako monolitický objekt přímo pod balkóny betonové brutalistické budovy divadla v podstatě svým tvarem oslavuje samotné královské divadlo otevřené v roce 1976. Kvádr bez oken s fasádou ze dřeva svítí díky své zcela pohlcující červené barvě. Čtyři komíny dopřávají interiéru přirozenou ventilaci i na zajímavosti. Nabízí se zde i myšlenka na variaci na ikonickou londýnskou elektrárnu Battersea.

Interiér nabízí jednoduchou formu hlediště ze tří stran. Surová konstrukce hlediště z oceli a překližky usadí až 225 diváků. Divadlo od slavných architektů Haworth Tompkins bude upoutávat pozornost kolemjdoucích až do dubna 2014. Hrát bude celkem tři hry Table, Bullet Catch a Mission Drift v cenách od 12 do 20 liber.

DesignVid.cz nabízí video The Shed je červeně zářící divadelní sál v Londýně

Čtěte všechny články na téma divadloLondýn

Foto a zdroj: Haworth Tompkins