17.05.2013 –– architektura –– Ondřej Krynek

Belgičtí architekti ze studia DmvA postavili v městečku Grimbergen starému zrekonstruovanému domu ze sedmnáctého století na střeše minimalistický panoramatický bazén. Cihlová dvoupodlažní budova s industriální tváří tak dostala k velmi netradičně pojatému interiéru také stylový prostor pro slunění a relaxaci.

Ve vlámské čtvrti Belgie žijící rodina Kegels De Caluwé bydlela po několik let v malém přízemním domku. Majitel několik let plánoval na zahradě vybudovat bazén. Ve chvíli kdy oslovil realizátory bazénu k návrhu, se vyskytla možnost koupit budovu bývalé školy ze 17. století, která s jeho zahradou sousedila. Práce na bazénu byly okamžitě zastaveny a začala se řešit rekonstrukce nové budovy i s bazénem.

Dům byl opraven, jeho fasáda natřena na bílo, interiér o užitné ploše 206 metrů čtverečních otevřen a stroze vybaven. Kombinace velkých oken, pohledového betonu, obnažených cihel na schodištích a bílé malby byla tou nejlepší kombinací. Největším oříškem však bylo i nadále umístění bazénu. Po dlouhých rozvahách bylo nakonec vybráno jako nejvhodnější místo pro bazén střecha.

Terasa na střeše s bazénem o ploše 103 metry čtverečních byla navržena v minimalistickém duchu. Ohraničuje jí úměrně vysoká plná zídka, která nabízí soukromí pro opalování i plavání v úzkém bazénu. Po dokončení rekonstrukce budovy se v přízemí nachází venkovní kuchyně, v prvním patře pak multifunkční obytný prostor.

Čtěte všechny články na téma architekturabydlení

Foto a zdroj: DmvA