06.09.2013 –– architektura –– Veronika Konečná

Na švédském ostrově Lagnö nedaleko Stockholmu vyrostla nová letní chata z dílny Tham & Videgård Arkitekter. Soužití s přírodou, použití dřeva a minimalistický design je poznávacím znamením skandinávského stylu použitého v tomto malebném obydlí z betonu s ikonickými tvary několika propojených domků.

Letní domek tvoří dva samostatné objekty. Obě stavby jsou umístěny vedle sebe a tvoří linii mezi lesem a pobřežím. Domy jsou propojeny pomocí šikmých sedlových střech z přírodního litého betonu. Díky tomu je dána charakteristika vnitřního prostoru, pokoje jsou různých velikostí a výšek. Vstup do obou objektů má zároveň funkci prvního venkovního prostoru chráněného před deštěm skleněnou stříškou. Terasu a vnitřní prostor dělí skleněné posuvné dveře.

Připojený menší domek slouží jako pokoj pro hosty s potřebným zázemím. Ve větším objektu najdeme vstupní halu, vanu, ložnici a kuchyni stojící na severní straně. Tyto pokoje jsou malé s přístupem přes posuvnou stěnu dveří. Pokoje jsou osvětleny otevíratelnými světlíky. Překvapivým prvkem je užití žebříků do ložnice v podkroví.

Obývací pokoj a jídelna stojí v otevřeném prostoru na jižní straně a nabízí se tak výhled na Baltské moře a ostatní ostrovy. Terasa, podlahy v interiéru a fasáda jsou v přírodních barvách. Interiér je vymalován bílou barvou, vybavení je minimalistické, nábytek je především ze dřeva v hnědé barvě, ostatní je v popelavé bílé. Jeden z mála dekorativních prvků v domě je užití mozaiky v kuchyni, jinak celý prostor působí téměř sparťansky.

Prostor v okolí letní chatičky se svažuje z jižní strany dolů k moři, prostor je otevřen s několika stromy a keři. Domeček se stal součástí přírody, barevně a materiálně zapadá do podloží ze žuly. Samostatně stojí vedle chaty sauna s molem vedoucím do moře, nechybí vyvýšené parkovací stání pro dvě auta.

Čtěte další články na téma bydleníŠvédsko

Foto a zdroj: Tham & Videgård Arkitekter