04.12.2013 –– architektura –– Pavel Cahlík

Čekárny na malých zastávkách jsou vždy výzvou. Jak pro architekty, tak pro cestující. Většinou jsou v dezolátním stavu a svým zápachem a vzhledem rozhodně nevybízejí k odpočinku. V Nizozemsku se to rozhodli změnit. NL Architects postavili z kontejnerů nápaditou zastávku Barneveld Noord s kuřetem na střeše.

Společnost ProRail, která je zodpovědná za železniční síť v Nizozemsku, nastartovala kampaň, během které se promění více jak dvacet takovýchto čekáren. Jedna z nich ve městě Barneveld bude spíše než nádraží připomínat autobusovou zastávku. Ale tak trochu jiného druhu.

Industriální minulost místa a požadavky zadavatele na cenovou nenáročnost vedly dnes již známou nizozemskou architektonickou kancelář NL Architects k prostému, ale i tak inovativnímu řešení. Střechu čekárny vytvořili ze tří kontejnerů natřených černou barvou. Ve spodním proskleném patře pak našel zázemí malý kiosek a samotný prostor pro čekající pasažéry. Ten je v zimních měsících vyhřívaný. Cestující mohou navíc využívat Wi-Fi připojení k internetu.

Čtvrtý kontejner je obrácen směrem k nebi a vytváří tak pomyslnou věž. V její základně je umístěna toaleta. Na pasažéry čeká doslova královský komfort. Ve věži totiž není již nic jiného a prosklená střecha ve výšce 12 metrů poskytuje zcela neopakovatelný vizuální zážitek.

Na vrcholku věže jsou umístěny hodiny a zlatá korouhev ve tvaru kuřete. To má svůj důvod. Město Barneveld a jeho okolí jsou proslulé chovem kuřat. Místní obyvatelé neřeknou železnici jinak než Kuřecí dráha. Kuřecí motiv najedete ovšem i na dalších místech. Prosklení spodního patra by mohl pasažér snadno přehlédnout. Místo nevzhledných polepů zvolili architekti motiv zlatého vejce. Vtipný detail, který odkazuje na hlavní zdroj obživy místních.

Čtěte další články na téma NL Architectsnádraží

Foto a zdroj: NL Architects