02.01.2014 –– architektura –– Jana Pokorná

Ve středozápadní části korejského poloostrova nově stojí minimalistický experimentální dům 9×9 od tamějšího studia Archiholic. Je zajímavý svým originálním využitím prostoru, kde každá část jednotlivého podlaží domu zastupuje funkci celé místnosti, tudíž nemusí být rozčleněn jednotlivými příčkami a prostor je tak více vzdušný.

V klasických domácnostech vše funguje podle jednoduchého vzoru, kde každý nábytek plní funkci té dané místnosti. Víme, že sedačka a televizní nábytek patří do obývacího pokoje, jídelní stůl a kuchyňský nábytek do kuchyně a vana s umyvadlem definují koupelnu. Architekt Younghan Chun ze studia Archiholic se ujal projektu, který má za úkol tento typický vzor lehce rozvrátit.

Jihokorejské řešení interiéru v experimentálním domě 9×9 má vnést do prostoru trochu vzdušnosti právě propojeností, abychom si bydlení více užívali a našli zde tak své takzvané útočiště. Otázkou však zůstává, zda-li tímto řešením dosáhneme potřebné úrovně jakési útulnosti a pocitu domova.

Investorem je sedmdesátiletá malířka, která má v tomto domě strávit poslední část svého života a záleží na ní, zda bude schopna se aktivně ujmout role, kdy si bude určovat funkce jednotlivých částí prostoru a sžije se s tímto nekonvenčním, avšak moderním, způsobem života. Valná většina nábytku byla řešena vestavěným způsobem, aby dodávala pocit ucelenosti. Dalším prvkem jsou skleněné posuvné dveře, které zajišťují v propojeném prostoru možnost soukromí a bezpečí.

Prostor je tvořen třemi částmi, hlavní chodbou, variabilní zónou a zaskleným vnitřním nádvořím s rostlinami. Přísným stanoviskem bylo dodržet rozměry vnějších zdí 9×9 metrů. Zajímavá jsou také čtvercová střešní okna, která mají spolu s nádvořím za úkol filtrovat přirozené světlo a ničí jinak zřetelné hranice mezi interiérem a exteriérem. Dům má působit útulně, k čemuž mu má dopomáhat interiérová zeleň.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Studio Archiholic