27.01.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Architektonickému studiu Fran Silvestre Arquitectos se podařilo ve španělské vile Casa del Atrio vystihnout pravou podstatu minimalistického designu. Celý prostor přesto nepůsobí chladně a zaujme nápaditými řešeními.

Objekt ve tvaru písmena L poskytuje na dvou patrech svým obyvatelům veškerý možný komfort. Vnitřní stěny směřující do poměrně rozsáhlého atria jsou prosklené a umožňují tak kontakt s venkovním prostředí a hlavně s překrásným bazénem.

Na hlavním podlaží nejsou skoro žádné stěny či přepážky. Jediné místnosti, které jsou od interiéru oddělené jsou kuchyně a koupelny. První z vizuálního důvodu a u druhých dvou místnosti z jasně pochopitelných argumentů. Zbytek prostoru je otevřený a jednotlivé rozsáhlé užitné zóny jsou rozčleněny objekty ze dřeva, které zároveň fungují jako velmi praktické úložné prostory.

Ve spodním patře našlo své místo zázemí celého objektu, ale i parkoviště pro čtyři auta, knihovna nebo vinný sklep. Mohou zde přespat rovněž hosté, kteří mají k dispozici vlastní koupelny. Z tělocvičny, která se nachází rovněž na tomto patře mají všichni přístup na vnořenou terasu, která se táhne podél celé jedné strany domu.

Celková zastavěná plocha činí bezmála 800 metrů čtverečních, átrium má 340 metrů čtverečních a plocha pozemku je celkově 1 150 metrů čtverečních. Vilu s výhledem na Středozemní moře najdete ve čtvrti Godella na severovýchodě Valencie.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Fran Silvestre Arquitectos