21.02.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Bělostná vila ve španělském La Coruña jako by byla stvořená pro stylisty seriálu Agatha Christie’s Poirot. Výrazná předválečná doba se v dnešní architektuře neobjevuje často, ale vila Casa V od španělského architektonického studia Dosis ukazuje, že je to možná chyba.

Celý projekt rekonstrukce a dostavby stávajícího objektu ze 60. let vznik z potřeby většího prostoru pro stále se rozrůstající rodinu. Dům sloužil k prázdninovým účelům, ale již nebyl schopen poskytnout dostatečný komfort pro všechny jeho potenciální obyvatele.

Návrh je inspirován tokem času a terénem pozemku. Stejně tak, jak se vyvíjela rodina, tak doslova plyne i celý dům. Na vrchní části pozemku je umístěn starý prázdninový domeček, který se jako řeka „roztéká“ dolů po svahu a v úplném závěrů ústí do malého vodního prvku – bazénu.

Tato kompozice vychází i z přání majitelů. Základním požadavkem při rekonstrukci bylo totiž vytvořit prostor, který bude poskytovat dostatečné zázemí pro sociální interakci všech členů rodiny a přesto jim poskytne soukromí.

Bílá barva má v takto horkém podnebí jistě své opodstatnění. Ale člověk se nemůže zbavit dojmu, že je jí až příliš. Především v interiéru. Je jasné, že takto žádný člověk nemůže žít. Prezentační fotografie jsou ale dech beroucí. Naštěstí architektonické studio dodrželo koncept splynutí s přírodou do posledního bodu a vytvořilo na střeše malou zelenou oázu. Celý objekt se tak výrazně odlehčil a snáze zapadl do svého okolí.

Čtěte další články na téma bydleníŠpanělsko

Foto a zdroj: Dosis