29.04.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Britské architektonické a designerské Heatherwick Studio dostalo za úkol vybudovat v hlavním městě Spojených arabských emirátů v Abu Dhabi městský Al Fayah Park. Po překotném rozvoji města si dle názoru místního šejka obyvatelé zaslouží veřejný prostor, ve kterém budou moci odpočívat a čerpat nové síly.

Vybudování parku Al Fayah Park prakticky v poušti postavilo Thomase Heatherwick a jeho architekty hned před několik základních otázek. K těm nejpalčivějším patřil způsob ochrany návštěvníků a rostlin před žhavým písečným sluncem. To by si vyžádalo značné náklady na zavlažování.

Řešení je proto opravdu “snadné”. Zakrýt park! Výsledkem je unikátní prostor, průrva v zemi, která evokuje písečnou krajinu a ve spodním patře návštěvníkům dodává vyvážený mix stínu a slunečního světla.

Baldachýn vysoký 20 metrů by neměl poskytovat stín jen návštěvníkům zahrady, ale například i účastníkům koncertů či vzdělávacích akcí, které by se v parku měly konat. Těm se dostane i jiného komfortu – kavárny, bazény nebo knihovna vytvoří dokonalé místo pro trávení volného času.

Čtěte další články na téma Abu DhabiHeatherwick Studio

Foto a zdroj: Heatherwick Studio