25.05.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Modernizace a dostavba malého rakouského vinného sklepa dala vzniknout unikátní budově, která klame formou. Z uliční strany byla totiž zachována původní fasáda. Na druhé straně domu proběhla zcela zásadní přeměna. A to stejné platí o interiéru.

Wolfgangu Wimmerovi z architektonického studia Architypen z Lince se podařilo uchovat tradici a přidat ji moderní nádech. Posezení v tomto sklípku bude opravdu zážitkem. Přízemí je propojeno s vinohradem prosklenou stěnou, která je rafinovaně zkosená. Tento vtipný detail se opakuje i u tvaru střechy a přidává interiéru i exteriéru na zajímavosti.

A právě interiér je zcela odlišný od sklípků, na které jsme zvyklí z jihu Moravy. Čistý a velkorysý prostor, který byl zbaven nadbytečných příček a poskytuje tak nyní nejen ničím nerušený výhled do vinohradu, ale i prožitek z přímeně stráveného večera s přáteli. Ústředním prvkem se stal černý krb, který je zasazen do bloku úložných prostor. Ten zakrývá i schodiště, které vede do poněkud intimnějšího prostoru s větším posezením a  do vlastního vinného sklepa.

Příjemnou kombinaci přírodního dřevěného obložení a nábytku společně černě lakovaným kuchyňským ostrůvkem doplňují pečlivě vybraná svítidla. Samozřejmě nemohou chybět v dnešní době natolik populární obnažené žárovky.

Neotřelé a ekologické je i technické řešení stavby. Boční stěny jsou z bezpečnostních důvodů z železobetonu, střešní plášť má dřevnou rámovou konstrukci a podkroví, které kryje pouze část domku je umístěno na BSH hranolech.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Mark Sengstbratl
Zdroj: Architypen