11.08.2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nedaleko města Santiago v Chile vyrostl v prudkém svahu nad Tichým oceánem půvabný víkendový domek ze dřeva a skla. Místní studio WMR Arquitectos jej navrhli pro německo-chilský pár tak, aby si po celý den mohli užívat slunce v různých intenzitách. Proto je střecha jedna velká terasa a druhou terasu pak najdeme po obvodu domu.

Dům najdeme v těžko přístupné lokalitě na 200 metrů vysokých pobřežních útesech táhnoucích se asi 10 kilometrů nad oceánem. V této oblasti lidé vždy sklízeli jen mořské řasy a plody moře, proto je přístup na pláž velmi obtížný. Tím bylo dáno, že objekt musí nabízet slunění jako na pláži i možnost koupání.

Till House je postaven místními lidmi z místních dřevěných čtvercových modulů o straně 320 centimetrů. Na délku ze šesti, z kratší strany ze tří, přičemž sloupy přiznává celou svou konstrukci. Nejzajímavější je zastřešení, které v celé své ploše tvoří jedna velká sluneční terasa. Druhou terasu najdeme okolí obytné části a zaujímá celkem deset čtvercových modulů. Částečně je zastíněna střechou a nabízí krom možnosti opalování také místo pro venkovní posezení.

Interiér jednopodlažní budovy ukrývá na osmi čtvercových modulech vše potřebné pro pohodlné bydlení páru. Obývací místnosti jsou oddělené jen prosklenými stěnami a nabízí kuchyň s jídelním koutem připojenou na obývací část s krbem, ložnici s velkou šatnou, druhou ložnici pro případné návštěvy a dvě koupelny s toaletami. Zlatým hřebem je venkovní do země zabudovaná vířivka s výhledem na dům i oceán.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: WMR Arquitectos