20.08.2014 –– architektura –– Pavel Cahlík

Vídeňské architektonické studio Caramel vytvořilo neobvyklý podlouhlý dům na pozemku, který má necelých pět metrů na šíři. Za tento husarský kousek získalo architektonické trio třetí místo v soutěži AIT Award.

Dlouhý dům rozděluje na dvě části skryté atrium s minimalistickou zahradou. Ta má ve svém středu zapuštěné místo k sezení. Místo tu našla i malá vířivka. Architekti si museli poradit s místními omezeními, které dovolují pouze dvoupatrový rezidenční objekt. Tuto restrikci se jim ale podařilo „obejít“ a dům natáhli na skoro celý pozemek. Dodrženo bylo i zešikmení střech.

Rodinný dům na okraji Vídně měl rodině, která si ho vysnila, nabídnout místo pro bydlení a práci. A právě pracovna nalezla své místo v zadní části domu, do které se dá dostat buď přes zahradu nebo po vysunutém balkóně, který se táhne podél celé zahrady.

I když z venku jsou viditelné jen masivní betonové stěny, interiér nabízí nadmíru přirozeného denního světla. Svou zásluhu na tom mají velkoformátová okna, která jsou zabudována přímo do střechy. V případě pracovny jsou dokonce průchozí. V druhém patře se nachází ložnice manželů, které dominuje koupelna oddělené od spacího prostoru skleněnými příčkami a neobvyklá zapuštěná vana.

Zcela jedinečná je i fasáda domu směrem do ulice. Absence oken zapříčinilo umístění garáže, která je při zastavení celého pozemku prakticky nezbytná. Prosklená střecha se zavěšeným moderním lustrem, který evokuje historii Vídně, povyšuje tuto garáž až na snad na taneční sál. Zajímavé řešení, ze které by se mohl inspirovat leckterý architekt.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto a zdroj: Caramel