30.10.2014 –– architektura –– Michaela Maňáková

V pražské čtvrti Hloubětín můžeme nalézt harmonický kontrast starého a nového domu. České studio A1 Architects, jehož jádrem je dvojice Lenka Křemenová a David Maštálka, si pro sebe vytvořilo dům, kde skloubilo jak rodinný život, tak samotný architektonický ateliér. Diplomní projekt se tak po 6 letech dočkal své realizace.

Na území starého sídliště V Chaloupkách v pražském Hloubětíně se nacházel starý kamenný dům z počátku 19. století. Jako ostatní domy v zástavbě měl obyčejný obdélný půdorys vesnického typu, klasickou sedlovou střechu s keramickými taškami a starou hrubou omítku, která propůjčovala stavení patřičnou těžkopádnost. V roce 2008 Lenka Čermáková navrhla přestavbu tohoto domu jako svou diplomovou práci na pražské VŠUP, a to přístavbou úplně nového domu ke stávajícímu.

Od začátku projektu bylo jasné, že finální podoba domu musí vycházet z okolní zástavby. Tak vznikl dům křížového půdorysu s centrální osou, která je pro okolní domy charakteristická. Nový dům je postaven vedle bývalé stodoly a prochází skrz střed domu starého, který je maximálně prosvětlen a natažen od jižního kraje pozemku téměř až k plotu sousedů. Kontrast dvou materiálově odlišných budov je znát na první pohled a tak více jak klasickou uzavřenou zděnou stavbu, vnímáme otevřený dřevěný dům.

Spojení rodinného domu s chodem architektonické kanceláře není vůbec lehká záležitost, když se k tomu přičte ještě ohled na soukromí majitelů a také limity, které přináší dispozice domu starého. Ateliér A1 je umístěn v hlavní části dřevěné budovy orientované do ulice a patří k němu ještě malý dvorek a zasedací místnost v podobě přízemního objektu. Společným prostorem je pouze vstupní zádveří a tak hosté ateliéru nejsou schopni vidět do soukromých částí domu a zahrady. Život majitelů se odehrává hlavně v domě zděném, pouze podkrovní vyhlídka a kuchyně, střed dění celého domu, je umístěna na středové ose v dřevěné části objektu. Točité betonové schodiště je umístěno na podélné ose domu a vede kromě středové vyhlídky ještě k dvěma ložnicím a koupelně se samostatnou toaletou.

Harmonický kontrast obou domů nespočívá pouze v materiálovém, konstrukčním či světelném protikladu, ale hlavně ve vnitřním celkovém uspořádání, doplněném o spoustu malých asymetrických detailů, které prostupují celým domem. Stejně tak je vnímán kontrast celkového pohledu na stavbu. Na první pohled malá tradiční stavba, která záhy překvapí svou velikostí proměnlivého vnitřku. Charakteristika ateliéru A1 Architects, která spočívá v hledání nevšedních a jedinečných řešení zde opět našla své odůvodnění.

Čtěte další články na téma A1 Architects

Foto a zdroj: A1 Architects