21. prosince 2014 –– architektura –– Ondřej Krynek

Asijské architektonické studio Spark představilo svou vizi možného bydlení budoucnosti. Homefarm je koncept propojující městské obytné bloky s farmařením. Byty a zařízení pro seniory by měly fasády pokryty pěstírnami, okolo domů by pak vznikla malá pole, která by částečně pokryla spotřebu obyvatel.

Příští generaci městského bydlení navrhli Spark Architects jako živou a zemědělskou typologii pro Singapur, ale hodí se i do jiných měst s vhodnými klimatickými podmínkami. Velmi zdařile se tu kombinuje klasické bydlení pro mladou generaci s bydlením pro seniory, neboť právě tento model podporuje podle architektů naši rychle stárnoucí populaci.

Navrhovaný Homefarm se skládá ze dvou objektů. Tím méně zajímavým je obytná věž válcového tvaru stojící vedle vlnitého komplexu budov propojeného v jednoho pomyslného hada. Tvar budovy s kaskádovitou fasádou má přispět k dostatečnému oslunění fasády s možností pěstování menších nenáročných plodin. Velká pole jsou pak umístěna na nádvoří.

V objektu nechybí náměstí, markety, zemědělské centrum, nákupní středisko speciálně pro seniory, zdravotnické středisko i podzemní garáže. Velmi důležitým prvkem je systém zavlažování, který je umístěn na celé délce střechy jako zásobník, který rozvádí vodu do potřebných míst. Architekti tvrdí, že tento model bydlení by mohl zmírnit závislost na dovážení potravin, které je teď na úrovni 90 procent.

Čtěte další články na téma bydlení

Video a zdroj: Spark Architects