08.03.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavné dánské architektonické studio BIG a britské designérské studio Heatherwick bylo osloveno americkou společností Google aby navrhlo nové kancelářské prostory. Dle očekávání jde o malou revoluci v přístupu ke kancelářským prostorům. V kalifornském North Bayshore totiž nevyrostou betonová monstra, ale lehké konstrukce uzavřené v bublinách.

Aktuálně nejsledovanější nové kanceláře staví v kalifornském Cupertino společnost Apple podle návrhu největší architektonické kanceláře světa Foster + Partners. Relativně nedaleko má vyrůst nové sídlo společnosti Google s označením Google North Bayshore. Dnes už nejen vyhledávací gigant si pro návrh svých kanceláří vybral moderně smýšlející studio BIG a Heatherwick, což se v přístupu k návrhu jistě vyplatilo.

Jak Google sám říká, již nepotřebuje kanceláře v podobě betonových monster. Filozofie společnosti se za posledních 15 let výrazně proměnila a s tím i potřeby zaměstnanců pro pohodlnou práci. Cílem bylo tedy vytvořit na zelené louce pracovní prostředí budoucnosti, které by bylo adaptabilní, flexibilní a inteligentní. Google nechce vytvářet uzavřenou komunitu, která by jako dříve využívala okolní služby, ale svým novým kampusem rozšířit nabídku služeb místa a zlepšit kvalitu života pro své okolí.

Revoluční koncept nových kanceláří tkví v co nejmenším zásahu do přírody a ve stylu výstavby. Nové kanceláře vyrostou na pěti místech propojených stezkou. I okolí by se mělo zazelenat a nabídnout nové parky a volnočasové využití včetně nových cyklostezek a samostatných kaváren. Jednoduše řečeno mají mít nové kanceláře podobu lehkých konstrukcí zakotvených v zemi, které přikryje ochranná fasáda ve tvaru skleněných skořápek podobná bublinám navrhovaným například pro vesmírné stanice.

Krom maximálního přísunu denního světla a řízeného klimatu uvnitř budov budou objekty nabízet krytá sportovní využití, místa pro setkávání i vnitřní zeleň. Google samozřejmě bude dbát na využití obnovitelných zdrojů, minimální energetickou náročnost a malý ekologický dopad. Nový kampus je aktuálně ve fázi návrhu, ke startu realizace však nemají daleko, i když přesná data ani Google ani architekti neuvádějí.

DesignVid.cz nabízí video Architekti popisují nový kancelářský kampus Google

Čtěte další články na téma kancelář, Google, BIGHeatherwick Studio

Foto a zdroj: Google, BIGHeatherwick Studio