31.07.2015 –– architektura –– Kateřina Rašková

Soutěž na design nové budovy Guggenheim Museum v Helsinkách má vítěze. Po ročním rozhodování 11členné poroty vyhrál návrh studia Moreau Kusunoki Architectes obložený ohořelým dřevem. Studio založila dvojce Nicolas Moreau a Hiroko Kusunoki v Paříži teprve v roce 2011.

Od loňského června probíhala veřejná soutěž na návrh muzea Guggenheim pro Helsinki. Do soutěže se přihlásilo 1 715 návrhů ze 77 zemí. Do dalšího kola se dostalo pouze šest finalistů, kteří museli své návrhy dále rozpracovat. Finální návrhy pocházely od HaasCookZemmrich Studio2050, SMAR Architecture Studio, Fake Industries Architectural Agonism, Asif Khan, AGPS Architecture a právě Moreau Kusunoki Architectes.

Vítězní Moreau Kusunoki Architectes muzeum koncipovali do několika jednotlivých pavilonů, které jsou propojeny spojovacími koridory. Díky velkým proskleným přízemním prostorám jsou pavilony propojeny i opticky s exteriérem. Pavilony jsou navrženy ve velice střízlivém, funkčním stylu.

Netypickými prvky tvoří tvarované svažité střechy se světlíky a obložení vnějších stěn ohořelým dřevem. Dominantou mezi pavilony je vyčnívající věž, která umožňuje nový výhled na město. Celá stavba je velice citlivě umístěna do již stávající zástavby.

Nikolas Moreau vystudoval Ecole Nationale d’Architecture de Belleville v Paříži, později studoval v ateliérech SANNA a Kengo Kuma. Hiroko Kusunoki studovala na Shibaura Institute of Technology v Tokiu. Po úspěšném dokončení školy projektuje v ateliéru Shigeru Bana. Mezi další společné realizace v rámci jejich studia patří Paris High Court Plaza, Beauvais Theatre, Cayenne nebo University of Savoie.

Čtěte další články na téma muzeumGuggenheim Museum

Foto a zdroj: Design Guggenheim Helsinki