21.06.2016 –– architektura –– Nora Behová

Kanadské studio Alain Clare Architecte zrealizovalo projekt La Héronnière. Jedná se o rodinný dům uprostřed krásné přírody, který mistrně okupuje svažující se parcelu, využívá různých ekologických principů, aby byl energeticky soběstačný, a vytváří velice příjemné prostředí interiéru.

Studio Alain Clare Architecte postavilo v kanadské provincii Quebec, asi 30 kilometrů od Montrealu, unikátní ekologický dům. V rámci vývoje návrhu se architekti dopracovali ke čtyřem základním programovým hodnotám, které určovaly směřování konceptu designu: okupace, zásobování, opakované užití a odlišení. Striktním zadáním klientů bylo vytvořit environmentální domov, bez magnetického pole, energeticky soběstačný, z materiálů neošetřených chemickými postřiky a plně využívající principů recyklace a upcyklace, takový, který bude v symbióze se svou lokalitou, již bude ctít jako hostitele. Zároveň nesměla být opomenuta samotná hodnota tak krásného místa uprostřed nedotčené kanadské přírody, naopak uctění jeho krásy mělo tvořit plnohodnotný protipól koncentraci na technologický pokrok.

Vznikl tak důležitý balanc, který vytvořil z domova místo harmonického soužití s přírodou. Architekti byli již na počátku postaveni před velkou výzvu, museli se vypořádat s příkrým svažujícím se terénem. Na jeho diagonální charakter odpověděli horizontální plochou, k čemuž jim dopomohly tři pevné balvany různých velikostí rozmístěné na parcele tak, že se jejich vršky až zázračně nachází přesně ve stejné výšce. Daly tak vzniknout dělení prostoru na části nad a pod linií nimi tvořenou. Pod, v přízemí, se nachází společenské prostory, relaxační zóna i skleník, volně přecházející ve venkovní plochy chráněné před silným slunečním záření či vlivy špatného počasí.

Betonové nosné zdi jsou postavené převážně ve směru kolmém k hlavní ose domu, aby lépe pohltily sluneční energii, kterou pak uvolňují v chladnějších časech. Podlaha je také vyrobena z betonu. Energie se získává i ze solárních panelů na střeše a topí se převážně biomasou. Dům dále těží ze své orientace na jih prosklenou přední fasádou, jeho protější strana je naopak částečně zasazena pod zem kvůli lepší tepelné izolaci. Obzvláště v prvním patře, nad onou zmíněnou linií, zvlněná skleněná fasáda poskytuje nádherné výhledy do okolí. V soukromých prostorách ložnice a koupelny v tomto patře jsou použity jemné světlé materiály, což kontrastuje drsnějším, naturálním vzhledem přízemí.

Čtěte další články na téma bydleníKanada

Foto a zdroj: Alan Clare Architecte