23.06.2016 –– architektura –– Ondřej Krynek

Dánské architektonické studio Holscher Nordberg otevřelo ve městě Kodaň nové hřiště ve Værebro Parku. Veřejně dostupná atrakce, která je určena nejen pro děti, dostala název The Loop a v zeleni parku je postavena z betonu a rezavé oceli.

Værebro Park je rezidenčním parkem pro byty v blízkém okolí, které byly postaveny v šedesátých letech na předměstí Kodaně. Oblast v poslední době trpí větším množství kriminality a klesajícím počtem obyvatel. Celkově se odhaduje, že v blízkosti parku je asi 1 400 bytových jednotek, které jej mají v docházkové vzdálenosti.

Právě pro tyto obyvatelé navrhli Holscher Nordberg hřiště The Loop, které má za cíl zatraktivnit park nejen dětem, ale i hravým dospělým. Název atrakce vychází z tvaru nekonečné smyčky. V místě mezi krytým bazénem a místní školou vznikla na betonovém valu malá vyhlídka, opodál skluzavka, která pokračuje můstkem se zábradlím a dokola jako cesta.

Zajímaví je použití materiálů, který je pohledový beton a rezavá ocel. Tyto materiály byly vybrány kvůli své cenové dostupnosti, jednoduché estetice a moderně působícímu vzhledu. Myšlenka tvarů vychází z potřeby vytvořit psychický i fyzický most mezi návštěvníky a obyvateli parku, potažmo atrakce.

Čtěte další články na téma Kodaňpark

Foto a zdroj: Holscher Nordberg