09.06.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Japonské designérské studio Nendo, které vede slavný designér Oki Sato, dokončilo jednu ze svých největších realizací. Náměstí u vlakového nádraží Tenri Station v prefektuře Nara v Japonsku, přestavěli na zábavní veřejně přístupné centrum. Z bílých kruhů je zde vytvořeno hřiště, půjčovna kol, kavárna či obchod.

Jedna z největších realizací studia, které se běžně věnuje převážně produktovému designu a nejvíce pak instalacím, ukazuje schopnost studia realizovat i tak náročně úkoly jako urbanistické zásahy do městské krajiny. Projekt Tenri Station Plaza CoFuFun je unikátní z více ohledů. Nendo totiž nenavrhlo celý park architektonicky, ale vytvořilo v něm i interiéry a dokonce pro interiéry navrhlo nábytek.

Navrhovaná plocha náměstí zaujímá přibližně 6 000 metrů čtverečních, které jsou rozděleny na dvě části. Polovina je určena pro parkoviště aut, autobusů, taxi, kol a motorek. Druhá polovina je tvořena osmi bílými kruhy spojenými do třech budov sedících na cestách zdobených kruhy ze zeleně. V okolí bílých objektů najdeme veřejně přístupné hřiště a posezení.

Samotná trojice budov nabízí v několika úrovních další hřiště, místo pro setkávání, venkovní pódium, informační kiosek, půjčovnu kol, kavárnu a malý obchod. Interiér je navržen ve stylu japonských hrobek nazývaných též CoFun. Odtud pochází pro místní lákavý název CoFuFun. Interiér je otevřený, světlý a opět se do něj promítají kruhy.

Čtěte další články na téma NendoJaponsko

Foto a zdroj: Nendo