05.11.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nizozemský architektonický ateliér MVRDV dokončil v čínském městě Tianjin novostavbu knihovny Tianjin Binhai Library. rozsáhlá stavba je pozoruhodná především svým pojetím, kdy středobodem je obrovská světelná koule, okolo které se kaskádovitě na všechny strany rozprostírají police s knihami. Kaskádovité stupně jsou pak použity jako schody i sedadla.

Knihovna se nachází v kulturním bloku budov Binhai ve městě Tianjin, česky přepisovaného jako Tchien-ťin, které najdeme jen asi 80 kilometrů jižně od Pekingu. Komplex stojící vedle parku nabízí pětici budov od mezinárodních architektonických studií, jenž jsou propojeny jednou dlouhou chodbou se skleněnou střechou. Díky konceptu komplexu dostali MVRDV přísná omezení na objem budovy, kde muselo být navrženo vše potřebné.

Tianjin Binhai Library byla proto navržena jako jakási jeskyně, která umožňuje průchod návštěvníků skrz. Exteriér stavby je tmavý a poměrně fádní což ve všech ohledech vyvažuje interiér, jenž svítí do okolí. Centem knihovny je nepřehlédnutelná bílá světelná koule, která stojí nad světlíkem. Původně měla být tato koule lesklá a měla odrážet denní světlo do všech stran. Architekti nakonec přistoupili ke svítící variantě, která bude za každého počasí rozprostírat světlo všem návštěvníkům.

Mimo recepce knihovny není v interiéru o rozloze 33 700 metrů čtverečních užitné plochy nic běžného. Do všech stran se rozprostírají organicky tvarované vrstevnice, které fungují jako schody, místo pro posezení s knihami i jako police až pro 1,2 milionu knih. Vrstevnice se linou až ke stropu, kde jsou efektně osvětleny a vybaveny imaginárními knihami. Pětipodlažní stavba však nabízí i neveřejnou část jako úložiště knih a velký archiv.

Čtěte další články na téma knihovnaMVRDV

Foto a zdroj: MVRDV