27.11.2017 –– architektura –– Ondřej Krynek

Že plavecký bazén nemusí být obložen jen kachličkami ukazuje nově dokončený plavecký bazén v Londýně. Architekti ze studia Hawkins Brown navrhli a postavili školní bazén pro Freemen’s School. Jednoduchá stavba zasazená do zeleně má interiér kompletně vytvořený z příjemného dřeva.

Jako kdybyste plavali mezi stromy. Pětičlenný tým architektů si dal za cíl citlivě navrhnout a terénu zasadit budovu, která bude působit domáckým dojmem. Přízemní objekt zaseknutý do mírného svahu má skosenou ubíhající střechu směrem z kopce dolů. Tmavý plášť ze skla a tmavě hnědého plechu dělá objekt elegantním a v zelené krajině nijak rušivým.

Tím ještě zajímavějším je interiér. Už od vstupu dekorovaným dřevěnými laťkami je interiér až na pár výjimek kompletně dřevěný, což je pro použití v bazénu velmi nezvyklé. Architekti navrhli stavbě dřevěnou konstrukci, kterou se rozhodli přiznat a ještě zdůraznit jednolitým obložením, které je nejvíce efektní právě na 25 metrů dlouhým plaveckým bazénem. Zde najdeme velká okna s výhledem do zeleně, takže plavec má pocit jako kdyby plaval mezi stromy.

I další části objektu jsou kontinuálně obloženy dřevem. Je to například recepce, kavárna a velká část chodeb. Architekti vytvořili velmi příjemný interiér a promysleli jej do detailů. Například u bazénu vytvořili jednoduché dřevěné lavice, které hřejí minimálně pohledem, ale jistě svým zpracováním.

Čtěte další články na téma bazénLondýn

Foto a zdroj: Hawkins Brown