10.06.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Australští architekti z ateliéru Austin Maynard Architects dokončili v Melbourne projekt King Bill. Cílem projektu bylo citlivě zrekonstruovat a rozšířit starý cihlový dvoupodlažní terasový dům z roku 1850. Moderní, ale citlivá přístavba ze skla a hliníku, působí jako kdyby tu byla začátku.

Dům se nachází v ulicích čtvrti Fitzroy v centru města Melbourne. Řešený dům byl jeden z pěti obdobných domů z roku 1850. Postaveny byly z červených cihel a každý z bytů má k sobě jednu terasu. Ke každému domu pak náležel pozemek, který byl v poslední době konsolidován na jeden velký. Austin Maynard Architects měli za cíl původní dům zrekonstruovat a rozšířit.

Architekti navrhli citlivou rekonstrukci původního objektu, ke kterému navrhli skleněný pavilon. Právě tato přístavba je určujícím prvkem, jenž změnil celý vzhled stavby. V přízemí najdeme skleněnými stěnami ohraničenou cestu do přízemí pavilonu, jenž nabízí posezení s barem a kuchyní. Část přístavby přímo u domu má totožné oblé hrany. V přízemí skrývá pracovní prostor s točitým schodištěm vedoucím do patra, kde je síť pro válení, koupelna a ložnice.

Původní část domu byla zmodernizována s ohledem na poctivé prvky staré architektury. Obnaženy jsou červené cihly, ponechány vysoké stropy i štuková výzdoba. Propojeným starého domu s novým křídlem se z objektu stala rozměrná vila, která nabízí mnoho koutů pro různé denní aktivity.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto a zdroj: Austin Maynard Architects