19.07.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

V průmyslové zóně ve Strančicích u Říčan vyrostl velmi nezvyklý administrativní objekt. Dvoupodlažní objekt s parkovištěm na střeše je postaven pouze z betonu a má surový monolitický design. Budovu tak zdobí pouze různé tvary nijak nedekorovaných oken. Všude byl použit pohledový beton o šířce jednoho metru.

„Administrativně správní budova společnosti, která distribuuje a vyrábí betonové směsi a jejíž vedení je nakloněno alternativním technologiím, zdrojům energií i stavebním postupům. Syrové autentické místo s vůní práce. Industriální charakter pozemku má silnou atmosféru díky hučící a nikdy nespící betonárce i čtyřicetimetrovému zemědělskému silu naproti. Náplň činnosti se promítá do neuspořádaného výrazu objektu, který je celý výhradně betonový odlitek. Betonový živočich, jehož forma vychází pouze z funkce provozů, vztahů k okolí, pohybu slunce i pohybu aut kolem. Vzrostlé stromy byly zachovány, dům se jim vyhnul,“ uvádí architekt David Kraus.

„Pohledový beton různých struktur je na podlaze, stropech, stěnách, objekt sám včetně střechy je vylitý z tepelně izolačního betonu tloušťky stěny cca 1 metr, bez jakýchkoliv dalších obkladů, úprav či typických dokončovacích prací. Experiment se souhlasem klientů. Instalace a další stavební prvky jsou viditelné, vedené na betonových konstrukcích, okna jsou oči domu, tvoří obrazy na fasádě. Parkování je na střeše objektu, kde bude i fotovoltaická elektrárna s nabíječkami pro elektromobily nyní parkujícími uvnitř domu. Objekt skrývá prvky, které byly vyvinuty investorem (10metrová vyklápěcí vrata sloužící pak jako zastřešení, robot provádějící zdění, detaily zábradlí, pojezdných skel, atd.),“ dodává.

Celková obestavěná plocha objektu je 1 985 metrů čtverečních. V přízemí najdeme krom kontrolní místnosti a kanceláří také zasedací místnosti, zázemí a garáž pro tři auta. V praním patře pak trojici různě velkých kanceláří a nezbytné zázemí. Parkování dvou velkých nákladních vozů je vyřešeno velkými vraty a vjezdem do speciální garáže z bohu budovy. Na střeše je počítáno s parkování až 15 aut, jejichž řidiči budou vstupovat do kanceláří po schodišti vedoucího přímo ze střechy.

Čtěte další články na téma kancelář

Foto: Filip Šlapal
Zdroj: David Kraus