16.11.2018 –– architektura –– Ondřej Krynek

Velmi zdařilý projekt rekonstrukce a přístavby několika městských domů byl dokončen ve slovenské Trnavě. V historickém centru města bylo spojeno několik sousedních parcel, kde byly zrekonstruovány původní objekty a přistavěny nové. Vzniklo tak nové Nádvoří, které nabízí bydlení, restaurace, obchody a veřejný prostor.

„Komplex vznikl spojením několika sousedních parcel, které mají vstupy ze tří různých ulic v historickém centru Trnavy. Tyto parcely byly zastavěné průjezdními městskými domy, které se spojovaly zadní stranou dvorů. Po spojení těchto prostor zde vznikl volný prostor uprostřed městské struktury, ten jsme doplnili o nové objekty. Uprostřed mezi nimi vznikl veřejný prostor Nádvoří,“ uvádí architekti z ateliéru Vallo Sadovsky Architects, kteří za projektem a jeho realizací stojí

„Nachází se zde mnoho různorodých poloveřejných, či privátních funkcí, které nádvoří aktivují, ať už denně formou terasy restaurace, či retailu nebo občasně formou eventů. Multifunkční centrální prostor je vymezen čtveřicí stromů, změnou povrchu a osvětlením. V obou rekonstruovaných objektech jsme se snažili odprezentovat všechny důležité časové stopy přestaveb, přičemž jsme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujíc zásady památkové ochrany. Historie objektů sahá do 14. století, se změnami z 16. až 20. století. V objektech jsou soustředěny různé funkce jako kulturní centrum, restaurace, pekárna, prodejny, kancelářské prostory, či co-working v podkroví, v rámci kterého jsou domy propojeny,“ dodávají architekti s tím, že celková užitná plocha je 3 393 metrů čtverečních.

Rekonstrukcí dosavadních objektů však projekt nekončí. V rámci rekonstrukce se realizovala i dostavba severní části, která dodržela tvar a objem staveb, na něž byla napojena. Najdeme v ní studentské ubytování, obchody, pokračování restaurace i terasu kulturního centra. Dostavěna byla i jižní strana a to formou rozšířen objektu v ulici Štefánikova. Dispozice objektu je členěna vertikálně a najdeme zde pronajímatelné prostory, kanceláře a podkrovní apartmán.

Čtěte další články na téma Slovensko

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: Vallo Sadovsky Architects