03.01.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Starou budovu dobrovolníků Červeného kříže v Kodani rozšířili architekti z ateliéru Cobe o novou přístavbu. Místo nepotřebného parkoviště vytvořili zcela nový objekt s půdorysem trojúhelníku, který se svažuje směrem k příjezdové cestě. Na střeše je posezení a uvnitř společenské místnosti.

Místní ateliér Cobe vyhrál v roce 2013 se svým návrhem první místo v mezinárodní architektonické soutěži. Podlouhlou pětipatrovou budovu se sedlovou střechou, kde jsou převážně kanceláře měli za úkol rozšířit směrem k příjezdové cestě. Zcela zbytečné parkoviště u domu navrhli zastavět ne hutnou přístavbou ve tvaru klasického bloku, ale mnohem nápaditější hmotou.

K budově navrhli pomyslný klín či trychtýř, který je novou vstupní branou do budovy Červeného kříže. Cílem architektů bylo otevřít budovu kolemjdoucím, vyvolat jejich zvědavost a pozvat je dál. Díky svažité stupňovité střeše je zde všem nabízeno posezení. Daleko více však budova ukrývá pod střechou.

Celková nová užitná plocha je 750 metrů čtverečních. Interiér je rozčleněn na několik celků, které jsou však plně flexibilní a sloužit mohou přednáškám, výstavám, seminářům či posezení u společné večeře. Součástí interiéru je i několik zákoutí pro soukromější posezení a samostatné konferenční místnosti.

Čtěte další články na téma KodaňDánsko

Foto: Rasmus Hjortshøj
Zdroj: Cobe