22.01.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nedaleko nizozemského města Vinkeveen, které leží blízko Amsterdamu, dokončili Chris Collaris a i29 Interior Architects nový letní domek určený pro rekreaci. Nenápadná stavba tvořená čtyřmi propojenými černými kvádry je zasazena v bujné zeleni a lemována vodní plochou jezera. Interiér je černobílý.

Architekti navrhovali dům jako rekreační, proto se snažili protáhlý pozemek díky kouzelné okolní krajině využít jako samostatný a důležitý prvek. Dům navrhovali pro čtyřčlennou rodinu s důrazem na potlačení hmoty domu na úkor okolních krás. Hmota domu byla tudíž omezena na nejdůležitější segmenty rozdělené do propojených čtyř kvádrů s černou dřevěnou fasádou.

Celková užitná plocha domu je 55 metrů čtverečních, což je vzhledem k počtu obyvatel poměrně málo. Díky důmyslnému rozložení interiéru, orientaci jednotlivých místností a inteligentnímu uspořádání, je v domě využit každý centimetr čtvereční. Najdeme v něm obývací pokoj, kuchyni s jídelnou, tři ložnice, koupelnu a dvě toalety.

Interiér je navržen v černo-bílých barvách s doplňkovým přírodním dřevem. Minimalismus stavby se promítá do interiéru. Efektní jsou velká okna s možností prolnutí exteriéru do interiéru. Zajímavostí jsou například neviditelná černá kamna u obývací stěny, ze dvou třetin černá kuchyně nebo přiznané bílé trámy na stropě.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Ewout Huibers
Zdroj: Chris Collaris a i29 Interior Architects