04.12.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Britské architektonické a designérské Heatherwick Studio dokončuje v čínské Šanghaji unikátní převážně rezidenční projekt nazvaný 1000 Trees. Na okraji řeky vyrostla umělá hora osázena tisícem stromů. Design stavby tím zcela mění běžný přístup výškových bytových domů, které jsou vidět v okolí.

Šanghaji je s více než 27 miliony obyvatel jedno z nejlidnatějších měst v Číně. V širším centru města se mísí stará nízká zástavba s vysokými bytovými domy lehce pojmenovatelnými jako mrakodrapy. Heatherwick Studio dostalo po úspěchu s britským pavilonem pro Expo v roce 2010 nelehký úkol navrhnout do míst u řeky multifunkční objekt, který měl stát vedle umělecké čtvrti.

Thomas Heatherwick se svým týmem navrhli sofistikovanou podobu umělého kopce plného zeleně. Stavba není koncipovaná jen jako architektura, ale i kus topografie města. Ze strany od řeky je budova složena z řady teras se stovkou betonových sloupů, z nichž vyrůstají květináče se zasazenými stromy. Poté co zeleň více vyroste bude mít budova podobu zeleného kopce.

Rezidenční projekt 1000 Trees však směrem k řece nekončí. Z druhé strany směrem do umělecké čtvrti je stavba více monolitická. Některá okna jsou zakrytá a zdobí je umělecká díla velkých rozměrů. Celková užitná plocha projektu je 300 000 metrů čtverečních. Objekt se rozkládá na ploše 15 akrů.

Čtěte další články na téma bydleníŠanghaj

Foto: Qingyan Zhu
Zdroj: Heatherwick Studio