03.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Nečekaně zdařilá realizace rekonstrukce veřejného prostoru přichází z Ruska. V půlmilionovém městě Naberežnyje Čelny, které se nachází v republice Tatarstán ve středu Ruska, bylo proměněné staré náměstí ze 70. let. Po dvou letech práce zde vzniklo několik typů posezení, lávka s vyhlídkou, kulturní veřejný prostor a nová zeleň.

S podobným problémem socialistického dědictví se v bývalém sovětském bloku potýkalo, potýká a ještě bude potýkat mnoho států a měst. Velká náměstí byla řešena podle tehdejších potřeb s většinou omezeným přístupem dle jednotných nařízení. Od té doby jsou samozřejmě takové prostory nevyhovující, neatraktivní a špatně udržovatelné.

Architektonickému ateliéru Drom z Nizozemska se podařilo proměnit hlavní náměstí ve městě Naberežnyje Čelny na prostor světových parametrů. Velké náměstí Azatlyk s plochou 7,8 hektaru mělo ústřední chodník, pár laviček a neudržovanou zeleň. Architekti navrhli ve třech fázích proměnit třetinu prostoru před radnicí na místo pro koncerty a veřejná vystoupení, polovinu předělat na udržovanou zeleň s posezením a zbylý prostor nabídnout pro menší události.

Promenádu umístili na okraj, celý podlouhlý prostor protnuli dvěma chodníčky, vytvořili zde zakroucenou lávku s vyhlídkou, posezení na dřevěném pódiu s kavárnou a vytvořili další prvky, které teprve čekají na realizaci. V poslední třetí fázi se náměstí rozšíří o občerstvení, vznikne zde ještě hřiště a celý prostor bude napojen na plánované kulturní centrum.

Čtěte další články na téma náměstíRusko

Foto: Dmitry Chebanenko, Evgeny Evgrafov
Zdroj: Drom