12.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norský architektonický ateliér Nordic dokončím v čínském městě Nan-čchang multifunkční projekt Nanchang Waves. Rozvlněné skupenství budov je inspirováno nedalekým jezerem a nabízí náměstí, obchod a rozhlednu s výhledem na okolní krajinu i dominanty města.

Nanchang Waves se nachází v přírodní části města vedle takzvaného Elephant Lake Wetland Park. Právě tvar vodních ploch a celková okolní zeleň formovala tvary nového komplexu. Architekti z ateliéru Nordic v něm chtěli spojit zážitek z okolní krajiny s designem nově vzniklé budovy. Do návrhu vměstnali tři přírodní prvky vody, země a ohně.

Komplex nabízí podle těchto přírodních prvků tři funkční oblasti. Jedním je přední náměstí, druhým obchody ukryté částečně v podzemí a třetím nepřehlédnutelná rozhledna. Design komplexu naprosto ignoruje obdélníkový tvar pozemku a snaží se jej ukrýt vlnobitím křivek. Náměstí se proto zvedá travnatými plochami se stromy, chodníčky a plošinami. Příjemně je tak ukrytá přízemní obchodní plocha.

Naopak dominantní je rozhledna do okolí, která svou výškou sice výrazně vyčnívá, ale je náznakem budoucího rozšiřování města do této lokality. Rozhledna připomíná malé tornádo nebo točenou zmrzlinu. Návštěvníci stoupají po venkovním a přesto krytým schodištěm do jakési observatoře, kde je možné posedět v luxusním prostředí. Celková užitná plocha projektu je 5 845 metrů čtverečních a náklady na výstavbu byly v přepočtu 320 milionů českých korun.

Čtěte další články na téma Čína

Foto: Schranimage
Zdroj: Nordic