24.06.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

V Plané jižně od Českých Budějovic vyroste nejvyšší dřevostavba v České republice. Navrhlo ji pražské studio Perspektiv  jako kancelářskou budovu pro značku GoPay. Čtyřpatrová administrativní budova je navržena jako pasivní a krom ní bude upraven i okolní areál zahrnující parkovací stání s dobíjením automobilů z obnovitelných zdrojů.

„V celku i v jemných detailech architekti navrhli líc budovy jako obraz každodenního života v domě. Omítka má být ukázkou poctivě provedeného řemesla a naznačovat vnitřní uspořádání rozdílem ve struktuře. Pod plochou střechou jsou situovány prostory přístupné zaměstnancům celého areálu k rekreaci – bistro, fitness a terasa, jež zvenku opticky odděluje hrubý reliéf stěn. Na první trojici podlaží, kterou zaujímají kanceláře, naopak odkazuje hladký povrch fasády. Dřevěnou povahu nitra budovy však její exteriér se zřetelem na nízkou údržbu reflektuje jen v detailech, dveřích a okenních rámech či výplních,” uvádí autorský tým Ján Antal, Martin Stára a Eva Schilhart Faberová.

„Interiér zdobí smrkové nosné konstrukce, dřevěné stropní podhledy a výplně otevíratelných okenních modulů. Také parapety, jež jsou v relaxačních zónách uzpůsobeny pro sezení, jsou ze dřeva. Útulnost teplých barevných tónů dřevěné kresby vyvažuje šedá betonová stěrka na podlahách. Celek harmonicky zjemňuje bílá na stěnách či baru. Je pojatý střídmě a zároveň tak, aby vzbuzoval vlídnou, až domácí atmosféru,” dodávají k projektu s plánovanou užitnou plochou 2 300 metrů čtverečních.

Čtěte další články na téma kancelář

Foto a zdroj: Studio Perspektiv