21.10.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Po roce byl dokončen další pozoruhodný projekt ateliéru OV-A na dejvické Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Po dřívější přestavbě uhelny nyní přichází efektní spojovací lávky. Dvě krystalicky tvarované prosklené lávky spojují historické budovy. Obě lávky mají podobný design odkazující ke stavbě molekul.

„Dva spojovací můstky jsou umístěny v místech původně uvažovaného spojení obou budov od jejich autora architekta Antonína Engela z roku 1936. Návrh spojoval obě budovy masivní zděnou konstrukcí na pilířích a klenbách,“ uvádí architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch, kteří za ateliérem OV-A stojí.

„Budovy jsou propojeny lehkými prosklenými můstky krystalického tvaru. Prostorová mřížka ocelových trubek působí jako napnutá mezi budovami. Mřížka spojuje obdélník se šestiúhelníkem, který odkazuje ke světu organické chemie – benzenovému jádru. Krystalická podoba spojovacích můstků v sobě nese sochařskou kvalitu a lehkost, která doplňuje dvě stávající solidní klasicizující budovy. Struktury obou lávek jsou rozdílné, jejich geometrie se zrcadlí. Prosklené krystaly se stávají novou značkou VŠCHT, ukazují dynamický vnitřní svět naší přední chemicko-technologické univerzity, který probíhá za zdmi původních budov ČVUT,“ dodávají.

Moderní lávky, s jejichž designem vyhrál ateliér ve vypsané soutěži v roce 2017, mají celkovou délku 24 metrů. Architektonické řešení nepotřebuje žádnou dodatečnou vertikální podporu. Slušivé je i jednotné řešení, kdy z exteriéru působí lávky jako krystaly, uvnitř jsou pak konstrukce kosmicky bílé. Po setmění nechybí efektní osvětlení.

Čtěte další články na téma most

Foto: BoysPlayNice
Zdroj: OV-A