21.12.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve více jak desetimilionovém čínském městě Suzhou dokončil slavný architekt Christian de Portzamparc další megalomanskou stavbu. V zálivu vyrostla dvojice propojených budov nazvaných Suzhou Bay Grand Theater. Budova opery a muzea je propojena v jednu smyčku, která díle pokračuje jako vyhlídkové molo do moře.

Projekt nového centra místní kultury vzešel z urbanistického plánu samotného města, které na pobřeží plánovalo dvě budovy. V roce 2013 byl osloven architekt Christian de Portzamparc, jenž přijel na místo, kde byla ještě holá planina. Za několik let v oblasti začaly vyrůstat výškové budovy a novostavba kulturního centra se měla stát optickou branou do této části města.

Koncept počítal se dvěma budovami propojenými v jednu. Na jedné straně hudební a divadelní sály, na druhé pak muzeum a pedagogická základna pro výuku místních. Architekt se rozhodl postavit dvě nezávislé, ale přesto propojené budovy. Použil smyčku podepřenou subtilními sloupy. Kolem plující lodě tak budou lapené do optické smyčky. Impozantnost jeho díla je pak ještě silnější na promenádě kolem budov a z přilehlého mola.

Megalomanský projekt s 215 000 metry čtverečními užitné plochy nabízí velké átrium, tři různě velké divadelní sály a řadu výstavních ploch. Třešničkou na pomyslném dortu je vyhlídková rampa na střeše, odkud je vidět na město i přilehlý záliv. Objektu nechybí napojení na místní infrastrukturu včetně hromadné dopravy a podzemních parkovišť.

Čtěte další články na téma muzeumdivadlo

Foto a zdroj: Christian de Portzamparc