28.12.2010 –– interiér –– Ondřej Krynek

V čínské Šanghaji byl na sklonku roku otevřen nový hudební klub ZeBar, který svým černobílým pruhováním připomíná zebru. Architekti ze studia 3Gatti jej navrhli v duchu supermoderní kosmické stanice a promysleli tak, aby se jednotlivé části klubu navzájem nerušily. Součásti klubu je samozřejmě samostatný bar a restaurace.

Projekt nového baru s živou hudbou ZeBar v Šanghaji byl odstartován už v roce 2006. Na konceptu baru s velmi malým rozpočtem se podílel sám majitel, jeden z jihočínských režisérů a bývalý hudebník, který pověřil italské studio 3Gatti s pobočkou v Šanghaji, aby mu pomocí 3D modelování realizovali jeho nápad.

Výsledkem je bílá pruhovaná jeskyně vytvořená ze stovek desek, které dostaly tvar díky Booleovskému modelování prostorů ve 3D. Interiér má tvar otazníku a z vnějšku tak klub vypadá díky zakřivení desek jako blob. Přestože vše vypadá jednoduše, výroba interiéru klubu se protáhla, neboť nebylo možné strojově vyřezat tak velké desky. Proto nastoupila ruční práce a všechny pláty jsou vyrobeny za pár měsíců ze sádrokartonů s překvapivě nízkými náklady.

Po dokončení však zůstal klub tři roky uzavřen díky nejasnému podnikatelskému záměru, než byl na konci roku 2010 otevřen jako hudební klub, restaurace s černým nábytkem i bar. Hlavní architekt Francesco Gatti přiznal, že jednou z výhod zebrovaného interiéru z pruhů je i absorpce hluku z živých koncertů, takže návštěvníci restaurace na druhém konci objektu jsou jemu ušetřeni.

Foto a zdroj: 3Gatti