06.10.2013 –– interiér –– Pavel Cahlík

V Londýně se již po páté rozdávaly mezinárodní prestižní ceny Restaurant & Bar Design Awards. I letos to byla přehlídka skvostného designu a neotřelých nápadů. Výherce z většiny kategorií můžete nalézt v Evropě, ale ceny si převzaly i exotičtější destinace. Nominována byla i jedna česká restaurace.

Restaurant & Bar Design Awards se jako jediná soutěž na světě věnuje výlučně designu gastronomických zařízení. Vlastní klání je rozděleno na dvě části – UK (Velká Británie) a International (zbytek světa). Z obou pak ještě dvacet jedna porotců vybírá vítěze speciálních kategorií. Za zmínku jistě stojí, že se na výběru vítězů podílel i známý český designer Maxim Velčovský. Letos se přihlásilo více jak 660 projektů ze všech koutů světa.

Jedním ze dvou absolutních vítězů se stal Atrium Champagne Bar (London) od světoznámého studia Foster + Parners, které stojí za projektem celého pětihvězdičkového hotelu v centru Londýna, kde se tento bar nachází. V mnohdy až monochromatickém prostoru, na jehož zdi se promítají různé obrazce, máte pocit, že jste se ocitli tak trochu v jiném světě.

Druhým vítězem klání se stala dánská restaurace Höst věhlasného kodaňské studia NORM Architects. Jednoduché barvy prostoru umožňují vyniknout surovým materiálům a industriálnímu osvětlení. Jedná se o pravou esenci skandinávské architektury, která i přes svou strohost okouzluje až zarážející útulností. Z této restaurace se vám prostě nebude chtít odejít. Navíc se stala i vítězem v evropské části soutěže.

Za zmínku jistě stojí i vítěz v kategorii Asie. Bar Cronus v Japonsku v sobě snoubí tmavé tóny s až neuvěřitelně propracovaným osvětlením celého interiéru. Jedná se o vydařenou směsici orientálních stylů s jemným nádechem 20. let minulého století.

Celá soutěž není jen a pouze o interiéru. V dalších kategoriích se hledala například nejlepší kantýna nebo nejnápaditější osvětlení. Ostrý souboj nastal v kategorii vizuálního stylu. Soutěžilo zde například minimalistické logo, které najde uplatnění na prakticky jakémkoliv místě v provozu restaurace až po do detailu dotažené obaly na produkty. Absolutním vítězem této kategorie se ovšem stalo barcelonské zmrzlinové studio Eyescream & Friends, které servírování zmrzliny dotáhlo prakticky k dokonalosti. Zmrzlinová monstra z jejich produkce si prostě zamilujete.

Českou republiku v soutěži zastupovala restaurace CottoCrudo v pražském hotelu Four Seasons. Nepodařilo se ji sice zvítězit, ale i tak stojí alespoň za shlédnutí.

Čtěte další články na téma interiér, barrestaurace

Foto a zdroj: Restaurant & Bar Design Awards