16.10.2013 –– interiér –– Kateřina Marečková

Byt v pražských Holešovicích, o celkové rozloze 50 metrů čtverečních, byl pro mladý pár zrekonstruován od architekta Martina Nerudy a Jany Šťastné. Za pomocí světla a barevných kontrastních doplňků získal původně šedý byt vzdušnost. Jednotlivé místnosti byly propojeny a jejich dispozice pozměněny, aby mohly být na plno využity.

Původní stav bytu v nájemním domu z 30. let měl značně komplikované rozmístění jednotlivých místností, což jim ubíralo na jejich možnostech využití. Kuchyň v oddělené místnosti architekti přesunuli do obývacího pokoje a vybavil ji vestavěnými spotřebiči. V původní místnosti byla zřízena komora. Radikální zásah neminul ani koupelnu. Odstranění vany a její nahrazení sprchovým koutem pomohlo vyřešit poněkud nešťastné umístění toalety a umyvadla.

Při rekonstrukci bytu se architekti zaměřili na ústřední část bytu – chodbu, spojující obývací pokoj s ložnicí. Tmavý koridor bez přístupu denního světla rozhodně nelákal návštěvníky ani majitele bytu k delšímu setrvání. Po odstranění dveří mezi těmito místnostmi se prostory vizuálně propojily a prostor se prosvětlil. Navíc zde byla umístěna knihovna, čímž se původně pouze průchozí místnost stala plnohodnotnou součástí bytu.

Ve snaze o vytvoření vzdušného a prostorného domova na 50 metrech čtverečních architekti vsadili na světlo. Nábytek je převážně ze světlého dřeva, nápodobně byl zvolen i světlý odstín laku na parketách. V těchto harmonizujících tónech kontrastují barevné doplňky jako například sytě tyrkysová pohovka nebo tmavá stěna za kuchyňskou linkou. Těžištěm celého bytu je kulatý stůl, umístěný v obývacím pokoji s kuchyňským koutem.

Čtěte další články na téma bydlení

Foto: Jiří Beran a Martin Neruda