05.05.2019 –– interiér –– Ondřej Krynek

Po 50 letech se v Dánsku otevřela první nově postavená veřejná střední škola. Navrhl ji nizozemský architektonický ateliér MVRDV a místní architekti ze studia Cobe. V dánském městě Roskilde ji zbudovali v bývalé výrobní hale na beton. Do industriálního prostoru vestavěli barevné multifunkční bloky.

Spolupráce mezi oběma ateliéry započala už v roce 2011, kdy vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž na přestavbu staré nevyužívané výrobní haly na beton v dánském městě Roskilde, jenž je čtvrtým největším v Dánsku. Právě toto město je známé svým megalomanským festivalem a právě v tomto městě vyrůstá rockové muzeum hudby od stejných ateliérů.

Ateliéry dostaly starou průmyslovou halu právě v areálu, kde vzniká výše zmíněné muzeum, ze které měli s minimem investic zbudovat plnohodnotnou veřejnou střední školu. Prostředí školy je tak ovlivněno festivalem a hudbou, je surové, hravé, víceúčelové a barevné. Celková užitná plocha školy je 5 578 metrů čtverečních, z čehož 2 980 metrů je věnováno škole a 2 598 metrů je věnováno zázemí učitelů a studentskému bydlení formou přestavěných dopravních kontejnerů.

Do prostoru bývalé haly, která byla očištěna na samotnou nezbytnou nosnou konstrukci, bylo vestavěno 16 boxů, které mají různé barvy, materiály, struktury a rozdílné funkce. Najdeme tu knihovny, auditorium, posluchárny, dílny, zkušebny taneční sály i místa pro workshopy. Jednotlivé prvky svítí svou vlastní barvou a v přítmí barva vystupuje ven, což celou jinak ponurou stavbu staví do jiného světla.

Čtěte další články na téma konverzeškola

Foto: Ossip van Duivenbode a Rasmus Hjortshøj
Zdroj: MVRDVCobe