4. října 2016 –– události –– Ondřej Krynek

Ve třetím patře obchodního domu Kotva byla zahájena výstava Memories, na které vystavuje světově uznávaný fotograf Robert Vano poprvé pouze své barevné fotografie. Celkem 74 snímků jsou fotografovou osobní vzpomínkou od roku 1968 po současnost. Zároveň vychází i stejnojmenná obsáhlejší kniha.

„Pro výstavu jsme se rozhodli využít z knihy pouze specifický výběr – a to moje barevné fotografie. Část této kolekce jsem nafotil v New Yorku, Paříži či Miláně, kde jsem v průběhu své kariéry působil,“ říká Robert Vano, který výstavu trvající až do 8. ledna 2017 připravoval několik let nejprve pouze jako svou vzpomínkovou knihu polaroidů.

„Když jsem začal knihu vzpomínek připravovat, musel jsem se vrátit k obrovské hromadě starých snímků. Každá z fotek v knize i na výstavě je nabitá emocemi, vycházejícími z mého nitra, proto jsem je vybral… Polaroidem jsem fotil, protože jsem zmáčknul spoušť a fotka byla hned vidět. Byl to podobný efekt, jako když dnes lidé fotí na telefon. Chtěl jsem přenést to, co bylo vidět na papír hned a zachytit tak emoce té chvíle a momentu,“ dodává Vano.

Čtěte další články na téma fotografieRobert Vano

Foto a zdroj: Robert Vano