12.05.2020 –– umění –– Ondřej Krynek

Čínské interiérové studio Devolution vytvořilo v bytě ve 27. patře bytového domu v čínském městě Xiamen park. Umělecká intervence proměnila celý 200 metrů velký byt na místo, kam je možné se projí a posedět v zeleni. Designéři takto přesunuli část parku před domem přímo do něj.

V 50poschoďovém bytovém domě ve více jak 4milionovém čínském městě Xiamen, česky přepisovaném jako Sia-men, bydlí asi 300 rodin tedy asi 600 obyvatel. I když před domem najdeme udržovaný park, který slouží i obyvatelům dalších domů v okolí, rozhodli se designéři z Devolution vytvořit v domě vlastní malý park.

Velmi nezvyklý počin je spíše uměleckou intervencí. Velký byt s rozlohou 200 metrů čtverečních nabízí normálně dvě ložnice. V tomto případě je však plný hromad zeminy, na které roste nejčastěji tráva, ale i další pokojové i částečně venkovní rostliny, výjimečně i malý strom.

Dojem parku umocňuje nerezová lavička, na kterou je možné se posadit. Interiér je sledován několika webovými kamerami, které nabízí pohled v reálném čase do parku a na jeho obsazenost. Obyvatelé domu si tak mohou naplánovat cestu v méně vytížené období.

Čtěte další články na téma park

Foto: Xiaodong Xu
Zdroj: Devolution