21. prosince 2022 –– architektura –– Ondřej Krynek

Slavný britský ateliér Zaha Hadid Architects se podílí také na dobročinné činnosti pro syrské děti v Pákistánu. Společně s nadací Education Above All postaví celkem 27 stanů, které navrhli. Po dokončení budou sloužit jako školy, kliniky nebo nouzové přístřešky pro vysídlené komunity. První tři stany fungující jako školy již byly dokončeny.

„Tři stany ZHA-EAA již slouží jako školy pro stovky vysídlených pákistánských a syrských dětí v Pákistánu, resp. v Turecku. Nově darované stavby budou sloužit jako školy, kliniky a dočasné přístřeší pro vysídlené komunity v Sýrii, Turecku a Jemenu. Patnáct stanů bude předáno IOM, z nichž deset bude sloužit jako školy a pět jako zdravotní kliniky v Turecku a Jemenu. V Sýrii obdrží katarský Červený půlměsíc 12 staveb, které budou sloužit jako přístřeší pro vysídlené komunity v Sýrii,“  uvádí ateliér k nejnovější realizaci.

„Stany ZHA-EAA umožňují přirozené denní světlo a jsou to modulární konstrukce odolné proti povětrnostním vlivům, které lze snadno přemístit a znovu sestavit, obsahují komponenty, které lze také recyklovat, a jsou tak ideální pro vysídlené obyvatelstvo. Vzhledem k tomu, že více než 70 milionů lidí bylo vysídleno ve svých zemích nebo žije jako uprchlíci a polovina z nich je mladší 18 let, viděla společnost EAA kritickou potřebu vhodné infrastruktury, která by mohla sloužit jako učebny, dočasné ubytování a zdravotnická střediska pro vysídlené děti a jejich rodiny. Tehdy se nadace spojila se Zaha Hadid Architects a vytvořila stavbu, která nabízí bezpečné, všestranné a udržitelné prostory pro děti, jež mohou využívat ke hře, učení a rozvoji,“ dodávají architekti s tím, že design stanů navrhla před svou smrtí Zaha Hadid a Patrik Schumacher.

Čtěte další články na téma Zaha Hadid Architectsškola

Foto: EAA a Luke Hayes
Zdroj: Zaha Hadid Architects