02.07.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Architekti ze studia Kogaa nedávno dokončili zajímavou konverzi bývalých skladů v Brně. Z klasické industriální budovy u řeky Svitavy se stala po rekonstrukci obytná budova, kde v přízemí najdeme kanceláře a v dalších třech patrech pak třináct bytů. Ponechán byl původní industriální ráz, přidána byla zelená střecha s možností pěstování.

„Projekt Dada Distrikt je konverzí původních industriálních skladů na loftové bydlení v nově rozvíjené části Brna na nábřeží řeky Svitavy. Objekt nabízí 1 500 m2 hrubé podlažní plochy na 4 podlažích celkového objemu přibližně 25 000 m3. Kromě adaptace industriálního provozu na provoz kombinující bydlení a občanskou vybavenost je projekt specifický svou udržitelností, která se projevuje zejména na intenzivní zelené střeše, která zpomaluje průtok dešťové vody a pomáhá tak v lokalitě snižovat zátěž v případě Q100. Toto opatření dále umožňuje využívání dešťové vody pro samotný objekt. Zajímavostí objektu je komunitní financování a provoz podobný systémům baugruppe,“ uvádí architekti z brněnského studia Kogaa.

„Projekt vyniká jako konverze velice citlivá k původnímu objektu a přece posouvající standard jeho využitelnosti na úroveň rozvíjené lokality. Také směřování ke komunitnímu provozu je do určité míry novátorskou hodnotou, kterou je v ČR potřeba pilovat a přetvořit do podoby, která by dokázala zpřístupnit možnosti vlastního bydlení a posílila kvalitu veřejných a prominentních prostor,“ dodávají.

Na projektu je příjemný nejen přístup, kdy místo zbourání bylo průmyslové dědictví proměněno na jinou hodnotu, ale také snaha stát se aktivátorem místa a okolí. Že to byl dobrý nápad ukazuje fakt, že prodané jsou všechny byty v domě. Pomohla tomu jistě i zelená střecha, kde je do dvou let v plánu pěstování, malý bar, zahradní domek a patio. Správný přístup projektu dokládá i fakt, že byl nominován na Českou cenu za architekturu.

Čtěte další články na téma konverzebydlení

Foto: QualiBau
Zdroj: Kogaa