07.09.2021 –– architektura –– Ondřej Krynek

Pražský ateliér Martin Neruda Architektura dokončil rodinný dům Lanškroun. Přízemní objekt, který je tvořený kaskádou obytných místností kopírujícími mírně svažitý terén, vyrostl v místě původní řadové výstavby a odráží přání klienty být v intenzivním kontaktu se zahradou. Na domě zaujme použitý polykarbonát směrem do ulice i přiznané materiály v interiéru.

„Dům je tvořen kaskádou obytných místností a venkovních prostor, jež kopírují terén mírně svažitého pozemku orientovaného na jih. Obytná část domu je od ulice oddělena průsvitnými polykarbonátovými objemy garáže a zahradního skladu. Mezi nimi projdeme pod betonovými přesahy střechy do atria. Život v domě se odehrává kolem atria a zahrady, ze kterých se vstupuje do vnitřních prostor. Mezi atriem a jižní zahradou je hlavní obytný prostor – srdce domu, tady se vaří a odpočívá. V létě je možné tento prostor otevřít na severní i jižní stranu a proměnit jej ve střechu spojující obě zahrady,“ říká architekt Martin Neruda, s nímž na projektu spolupracoval Petr Hanzal a Vít Formánek.

„Objemy jednotlivých místností domu jsou terasovitě usazeny v terénu, celý dům i jeho konstrukce kaskádovitě klesá. Zalamované železobetonové stropní desky mají velkorysé přesahy, které chrání před sluncem i deštěm a zároveň vytváří příjemná místa na hraně domu a zahrady. Ve stavbě jsou použity přírodní materiály a tlumené barvy v kontrastu s materiály v surové podobě. Betonové stropy, překlady a parapety jsou v pokojích vyváženy jasanovými příčkami, dubovou nebo sametově růžovou litou podlahou a jemně zelenými závěsy. Ze zahrady můžeme vidět beton, vápnem zatřené cihly z původního zbouraného domu, béžové dřevěné rámy oken, polykarbonát i ocelové sloupy,“ dodává ke své poslední realizaci.

Na domě zaujme hned několik netradičních prvků jako použité polykarbonátové stěny na fasádě směrem do ulice, velké kameny použité před domem a dále použité jako chodníček směrem do zahrady domu, příjemně nenásilně řešená zahrada i celý přístup počítající se zreznutím ocelových sloupů, patině na betonu a rozrostlou zelení. Dům má celkovou užitnou plochu 200 metrů čtverečních, což je pro jednu rodinu víc než dost. Realizace projektu trvala pět let.

Čtěte další články na téma bydleníMartin Neruda

Foto: Alex Shoots Buildings
Zdroj: Martin Neruda Architektura