3. prosince 2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

V pražském Karlíně v ulici Sokolovská byl otevřen Kro Bistro & Bar, který navazuje na původní koncept Kro Kitchen laděný do haute cuisine street food. Přesně v tomto duchu navrhli interiér architekti z ateliéru Neuhäusl Hunal. Interiér výstředně využívá surové původní prostředí a jen mírně jej zdobí novými prvky.

„Z principu dochází k záměrné kombinaci a progresu motivů jak z Kro Kitchen, tak z Kro Coffee. Ikonický blesk se stává pomyslnou součástí infrastruktury pod stropem. Typický horizontální řez prostorem je formulován odstraněním původního podhledu – pod touto linií došlo ke kompletní transformaci, zatímco nad ní jsme zanechali strop ve zcela původním stavu, kterým se rozehrává a opticky uzavírá celý prostor,“ uvádí architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal.

„V rámci výkladců jsme nahradili původní kovovou výplň sklem a směrem dovnitř je zcela otevřeli, čímž došlo k příjemnému přisvětlení interiéru a odhalení navíjení kovových rolet. Obligátní překližka získává elegantní černý nátěr. Na podlaze došlo k odstranění rádoby dřevěného vinylu a očištění původního, ušlechtilého terazza, které bylo v místech nových rozvodů přiznaně záplatováno broušeným betonem s výrazným kamenivem,“ dodávají.

Interiér o celkové užitné ploše 64 metrů působí celkově surově, i když je zde snaha některými materiály a svítidly docílit hřejivějšího efektu. Přiznání původních materiálů je efektní, což je přihnané u černého šedě tmeleného stropu, který celý dojem kazí a do restauračního provozu se nehodí. Přiznání rozvodů, pomalované toalety i celkové pojetí jinak působí zdařile. Oproti jejich interiéru restaurace The Eatery zde chybí elegance.

Čtěte další články na téma restaurace

Foto: Radek Úlehla
Zdroj: Neuhäusl Hunal