21.09.2021 –– interiér –– Ondřej Krynek

Dvojice architektů Veronika Pánková a Lukáš Uxa dokončili na rozhraní Starého Města a Josefova v Praze interiér bytu v kubistickém domě z roku 1919. Byt po rekonstrukci se z žalostného stavu proměnil dle přání investora na útulné místo k bydlení s přírodními materiály a zemitými tóny. V bytě najdeme dvě ložnice.

„Záměrem návrhu interiéru nebylo vrátit se o sto let zpátky, ale stejně jako v době první republiky pracovat řemeslně s každým detailem, pečlivě volit materiály, tvary i dekory. Vytvořit prostor, který by bez sentimentu reflektoval styl domu, jeho vnitřní charakter, ale nabízel všechny atributy současného standardu bydlení. Rekonstrukce bytu vyžadovala zejména úpravu dispozice. Byt obsahoval malé průchozí místnosti, nevhodné hygienické zázemí, kuchyně byla oddělena vstupní chodbou od jídelny i obytného prostoru, tak jak tomu v ještě nedávné minulosti bývalo zvykem. Šetrnými zásahy do nenosných konstrukcí se podařilo získat hlavní otevřený obytný prostor, zachovat prostornou vstupní halu se zimní zahradou a vytvořit dvě ložnice. Hlavní ložnice má k dispozici samostatnou toaletu včetně vany v prostoru i šatnu. Za skrytými dveřmi v rámci šatny se nachází nezbytná technická komora, kam se podařilo dostat vše, co má být očím skryté,“ uvádí Veronika Pánková a Lukáš Uxa.

„Zadáním byly přírodní materiály v zemitých a tlumených tónech. Celým interiérem se tak prolínají plochy velkoformátového přírodního mramoru. Objevuje se na obkladech ve sprše, za vanou, na toaletách, za kuchyní, ale i na podlaze zimní zahrady či tvoří desku odkládacího stolku u sedačky. … Dále se v bytě opakovaně vyskytuje kouřový dub, na podlaze i nábytku a kombinuje se s dubem, který je mořený černým olejem, aby vynikla přírodní kresba dřeva. Tónování podlahy i nábytku probíhalo odděleně, aby byl výsledný dojem co nejpřesnější, byly použity na oba prvky stejné oleje i technika vytírání. Dalším výrazným materiálem interiéru je mosaz. … V pojetí stěn byla inspirace čerpaná na fasádě domu a detailech zábradlí vnitřního schodiště, ostré linie se objevují na detailech čalouněných obkladů za postelemi, na dřevěné stěně ve vstupní chodbě, která obsahuje dveře do ložnic i na samostatnou toaletu. Motiv se dále prolíná do polepu skel zimní zahrady, ale i do výběru látky na závěsy,“ dodávají.

I když má byt užitnou plochu 108 metrů čtverečních působí výrazně větší. Pomohla tomu zásadní změny dispozice, kde se propojil obývací pokoj s kuchyní a jedna ložnice částečně s koupelnou. Celkově tmavé tóny pak byt sice opticky zmenšují, ale ve zdařilé kombinaci působí útulně a hřejivě. Velkým bonusem jsou pak ještě vysoké stropy. Interiér je přihlášen do soutěže Interiér roku, kde má velkou šanci některou z cen získat.

Čtěte další články na téma bydleníinteriér

Foto: Tomáš Dittrich
Zdroj: Vepa Arch