11. srpna 2016 –– produkty –– Ondřej Krynek

Česká značka Infiberry, za kterou stojí dvojice Tereza Dvořáková a Hana Němcová, uvádí do prodeje revoluční znovupoužitelný sáček na ovoce a zeleninu Frusack. Vyroben je v České republice unikátní technologií z kompostovatelné tkaniny. Balení pěti kusů, které vydrží dva roky používání, vyjde na 500 korun.

„České republice patří 2. místo v úspěšnosti třídění plastového odpadu v Evropě, což je skvělé umístění. K nejméně tříděnému plastovému odpadu se však nejen v České republice, ale na celém světě řadí igelitové pytlíky, kterých spotřebujeme průměrně 400 ročně. Jejich definitivní rozklad trvá zhruba 400 let, představují tak enormní ekologickou zátěž ohrožující zejména život v oceánech. Nic z toho jsem ale ještě před dvěma lety nevěděla. Dlouhodobě mě ale rozčilovalo, kolik jednorázového plastového odpadu zbytečně vyprodukuje naše domácnost během jednoho dne. Nejvíce mě iritovaly právě tenké jednorázové pytlíky, které se mi hromadily pod dřezem a jejich opětovné použití ve většině případů nebylo možné. Snažila jsem se tedy nalézt alternativu, která by byla znovu použitelná a co nejvíce praktická,” říká spoluautorka projektu Hanka Němcová.

Spolu se Terezou Dvořákovou našli řešení a navrhli Frusack, který poprvé veřejnosti představili jako prototyp na designérské přehlídce Prague Design Week 2015. Velký ohlas veřejnosti byl očekávaný. Nyní přichází sáčky na trh. Vyráběny jsou speciální technologií z polymléčné kyseliny PLA a šity v chráněných dílnách. Spuštění prodeje je plánováno na 10. září. Balení pěti kusů vyjde na pět set korun. Nosnost mají 1,5 kilogramů, objem přibližně pět litrů, je možné je prát a vydržet by měly dva roky. Poté co doslouží je opět kompostovatelný.

Čtěte další články na téma ekologieInfiberry

Foto a zdroj: Infiberry