25. března 2008 –– technika –– Ondřej Krynek

Budoucnost městské dopravy by mohla brzy patřit konceptu SkyTran, který je bezpečným, rychlým, komfortním a především velmi ekologickým vozidlem založeným na ovladatelném elektrickém systému maglev.

S podtitulem Rychleji vřed do budoucnosti odstartoval svojí prezentaci projekt SkyTran, který by mohl vyřešit jeden z největších svízelů měst – jejich dopravu. Ten neřeší dopravu pozemským způsobem, ale snaží se ji vyzdvihnout kousek nad zem. Konstruktéři dokonce zvažují uplatnění i v meziměstské dopravě.

Vize je taková, že by se ve městě měla nad hlavami běžných chodců vybudovat dvoupatrová dráha s nástupišti, po které by se rychlostí 160 kilometrů za hodinu pohybovala souprava pro dvě osoby. Každý, kdo by nastoupil, by zaklapl dveře, zvolil destinaci a bezhlučným, bezdotykovým způsobem elektrického polštáře maglev by se přemístil.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=njdfz75P65U[/youtube]

Video: Reportáž Los Angelesské televize ABC Channel 7 News o SkyTran

Otázkou zůstává nejen investice, která má být o 20% levnější než vybudování vlakové dráhy, ale především mírné zohyzdění města díky vysokým konstrukcím. Na druhou stranu jde o velmi ekologickou, bezhlučnou, levnou, moderní, bezpečnou a rychlou dopravu obzvláště při spojení se systémem solárních panelů společnosti solarEVolution, jejichž panely po celé délce trati nejen že přinášejí stín do kokpitu, ale zásobují dráhu dostatkem elektřiny.

Jak to s celým projektem nakonec dopadne, se ukáže až bude sestrojen první prototyp, který prozatím společnosti Unimodal chybí.

Foto: SkyTarnsolarEVolution