6. července 2025 –– umění –– Ondřej Krynek
Na letošním francouzském festivalu Festival Des Architectures Vives 2025 si můžete prohlédnout i speciálně vytvořený pavilon Paysage De Pain. Z místního národního pokrmu, kde jedenáct procent baget je vyřazeno z prodeje a z toho šedesát procent zničeno, byla vytvořena malá pasáž. Přesně 780 kusů baget je pospojováno do malé stezky, kde se můžete zasnít a popřemýšlet o plýtvání potravin.
„Paysage de Pain (Krajina chleba) proměňuje tento symbol odpadu v pohlcující architektonický zážitek. Instalace umístěná na historickém nádvoří pro Festival des Architectures Vives v roce 2025 zkoumá obžerství nikoli jako přebytek, ale jako objektiv pro udržitelné přetváření. Stavba je postavena z reformovaných baget, které jsou získávány ve spolupráci s neziskovou organizací Pain Espoir se sídlem v Montpellier, a je dialogem mezi požitkářstvím a naléhavostí odpovědnosti za životní prostředí,“ uvádí designérky.
„Návštěvníci jsou vyzváni, aby se procházeli sochou a komunikovali s novou interpretací každodenního chleba. Tím, že Paysage de Pain povyšuje vyhozený chléb na hmatatelný materiál, oslavuje estetický potenciál jídla i kreativitu potřebnou k tomu, aby bylo možné čelit plýtvání. Obžerství se zde stává oslavou proměny – architektonickou lahůdkou, která vybízí ke zkoumání a přemýšlení o tom, jak spotřebováváme, vyhazujeme a tvoříme. V duchu festivalu je Paysage de Pain nejen hostinou pro smysly, ale také výzvou k šetrnému a vynalézavému vychutnávání zdrojů,“ dodávají.
Čtěte související článek na DesignMag.cz

Balicí papír Bakermee promění obyčejný dárek v bagetu nebo třeba buchty
Čtěte další články na téma jídlo a pavilon
Foto a zdroj: Mero Studios