03.01.2010 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve dvousettisícovém francouzském městě Saint-Étienne bylo otevřeno nové Mezinárodní centrum designu s originálním názvem Cité du Design, které se bude starat o vzdělávání, výzkum a komunikaci v designu. Futuristickou 200 metrů dlouhou budovu s mimozemskou fasádou a přilehlou 31 metrů vysokou pozorovací věž navrhli LIN Architects.

Poté co v roce 2004 vyhrálo z části pařížské a z části berlínské architektonické studio LIN mezinárodní architektonickou soutěž na návrh nového Mezinárodního centra pro design, vyhlášenou samotným městem Saint-Étienne, začala o rok později bez větších průtahů výstavba, která vyvrcholila na konci roku 2009 slavnostním otevřením této stavby originálně nazývané Cité du Design.

Dvojice architektů Finn Geipel a Giulia Andi navrhli centrum v poměrně klasickém tvaru kvádru měřícího 200 na 32 metrů. Budova umístěna v samotném historickém centru města byla postavena v rámci velkých rekonstrukcí současných budov. Její klasický tvar vynahrazuje fasáda přecházející plynule ve střechu. Architekti složili budovu z konstrukce plné trojúhelníků, které v některých místech vyplnili sklem a někde nechali neprůhledné. Díky takovému pásmovitému rozložení, i některým vystouplým segmentům, vzniká velmi efektní dojem šupin jako u vesmírného korábu.

Součástí nově vzniklého centra, za v přepočtu necelou miliardu českých korun, je hlavně nepřehlédnutelná 31 metrů vysoká na vrcholu zalomená vyhlídková věž složená z odlehčené konstrukce a nasvícená stovkami světel. K těmto veřejně přístupným stavbám náleží i nové dvě zahrady a jedna velká promenáda. Jelikož potřeby centra jsou rozsáhlé, využívá i některé okolní zrekonstruované budovy jako industriální Fabrique 5000 pro nejrůznější potřeby včetně studoven a depozitářů.

Interiér nově vzniklé budovy zahrnuje v přízemí několik zcela oddělených prostor jako výstavní halu a areály, posluchárnu, místo pro veřejné setkávání lidí s kavárnou, showroomy i butiky, krytou tropickou zahradu, restauraci,  studovny pro semináře i mediální a materiální knihovnu. Některé segmenty budovy mají ještě další patra kde se nachází prostory pro technické a vzdělávací workshopy i běžné kanceláře. Důraz byl kladen i na nízké energetické nároky a tak mají například stěny zabudované fotovoltaické články s celkovou rozlohou 120 metrů čtverečných.

Foto a zdroj: FIN