22.02.2011 –– architektura –– Jiří Jaroš

Již v roce 2016 bude možné lyžovat v centru Kodaně. V dánské metropoli začíná realizace vítězného projektu Amagerforbraending od studia BIG, který přináší využití zelené energie a nabídne nové rekreační vyžití pro obyvatele Kodaně. Neuvěřitelných 1 500 metrů sjezdovek ve třech obtížnostech, uprostřed nově vznikajícího areálu. Projekt je zároveň součástí ekologických opatření v Dánsku.

Znovuvyužití průmyslových částí světových metropolí je v poslední době poměrně častý jev. Tovární haly, komíny, hangáry a nádrže razantně znásilňují vizuální dojem z města a mnohdy jsou nevyužité nebo chátrají. Není to tak dlouho, co jste na DesignMagazin.cz mohli číst o rekonstrukci, na kterou čeká budova legendární londýnské elektrárny Battersea, která je však sama o sobě skvostem.

Pokud jde o Českou republiku, řeč může být o ostravském areálu Vítkovice, který na podobnou příležitost teprve čeká. Většina podobných projektů má za cíl, přeměnit staré a mnohdy nevzhledné stavby na oázy klidu, relaxace, kultury a sportu. Galerie, kanceláře, kavárny a nákupní centra ve spojení s industriální architekturou.

Kodaň řeší propojení průmyslové a rekreační části města velmi originálním projektem Amagerforbraending, jehož součástí je velkolepá „schovávaná“. Nevzhledná továrna bude ukryta společně se svým komínem do útrob moderní budovy uprostřed nově vznikající oblasti pro volný čas a sport. V Kodani se navíc začala důrazně řešit ekologie a s ní spojené využívání fosilních paliv. To, společně s předchozími záměry tvořilo zadání architektonické soutěže. Z třiceti šesti návrhů byl nakonec jako nejlepší zvolen ten od studia Bjarke Ingels Group známého pod zkratkou BIG.

Studio vytvořilo nápaditý projekt, který se nese přesně v duchu zadání, poskytuje obyvatelům Kodaně nečekané benefity a zároveň velmi názorně poukazuje na množství emisí produkovaných člověkem. Projekt je prezentován přesně tak, jak vznikala jeho myšlenka. Jako první byly navrženy potřebné úpravy struktury továrny a všech potřebných náležitostí, které jsou nutné pro funkční stránku objektu. Další byla uvážena návaznost veškerých ostatních sportovních areálů a zařízení poblíž nově vznikající stavby. Po těchto krocích následuje obal. Veškeré přidané prvky se ukryjí do nové fasády a vznikne tak nová struktura budovy.

Problém však byl s nutností zachování komínu. Zde nastává možná stěžejní moment celé stavby. Onen obal se nyní zvedá až k vrcholku komína ve výšce 100 metrů a vytváří z původního kvádru hranol se skosenou vrchní plochou. Následuje rozšíření základny hranolu, aby vznikl prostor pro administrativní část. Nakonec je tato část zešikmena obráceně oproti střeše a vzniká tak napojení na okolní terén.

Úctyhodná plocha střechy, která činí 32 000 metrů čtverečních je využita pro 1 500 metrů lyžařských sjezdovek ve třech obtížnostech. Jako doprava na vrchol této urbanistické hory slouží výtah, vybudovaný podél původního komína. Ten je zakončen talířem o průměru 30 metrů, který slouží pro vytváření kroužků oxidu uhličitého. Každý takový kroužek nahromaděného oxidu uhličitého představuje přesně jednu tunu emisí.

Mohutně působící budova je odlehčena netypickou fasádou, která se skládá z jakýchsi květináčů po celé její ploše. Jedná se o 74 000 metrů čtverečních zeleně. Na oficiálních stránkách projektu lze zdarma získat model pro aplikaci Google Earth, kde lze velmi názorně vidět, jak velká a výrazná stavba to bude. Projekt zahrnuje úpravu terénu o rozloze 90 000 metrů čtverečních. Celkový rozpočet je stanoven na 460 milionů euro, tedy asi 11,5 miliardy českých korun.

Čtěte samostatný článek Přestavba legendární elektrárny Battersea startuje
Čtěte samostatný článek Vítkovice se mění ve vzdělávací a kulturní centrum

Foto a zdroj: BIG